Stap voor stap jouw Zentangle kunstwerk maken

Zentangle kunstwerken zien er prachtig uit en het mooie is dat jij dit ook heel eenvoudig kunt maken. Volg onderstaande stappen en je zult versteld staan van jouw creativiteit. Zorg dat je alle materialen klaar hebt liggen en dat je een boek hebt met tangle patronen. Een verzameling tangle patronen van internet kan natuurlijk ook. Zorg dat je lekker ontspannen zit en geniet van het ontspannende proces.

1. Teken een kader

Een lege tegel kan wat intimiderend zijn. Bij Zentangle® is het begin altijd makkelijk, zet eenvoudig in iedere hoek een stip en verbind de stipjes losjes met elkaar. Gebruik hierbij geen lineaal, de losse lijnen geven je kunstwerk juist extra karakter.

2. Voeg een string toe

Trek willekeurig een paar lijnen in het vierkant of kies een string uit een boek of internet. De vlakken die hierbij ontstaan dienen als hulpmiddel om de tile te gaan vullen met tangle patronen.

3. Voeg tangle patronen toe

Vul de vlakken in je tile met tangle patronen. Begin hierbij met het patroon dat visueel bovenop ligt. Zo voorkom je dat er lijnen door je patroon lopen van onderliggende patronen. Wees niet bang om over de lijntjes te gaan, deze lijnen zijn slechts als hulplijnen bedoeld. Later gum je deze toch weer uit. Gebruik hierbij een fineliner met een smalle punt zodat je heel precies kunt werken.

4. Gum de lijnen uit en vul de donkere vlakken

Controleer goed of de inkt helemaal droog is, dat voorkomt vlekken. Gum daarna de potloodlijnen van de string weg. Kleur vervolgens alle vlakken in die zwart moeten worden. Gebruik hiervoor een dikkere fineliner, dat geeft het mooiste resultaat, kleine hoekjes kun je met een smalle fineliner inkleuren.

5. Voeg schaduw toe

Nu gaat je kunstwerkje helemaal tot leven komen. Voeg aan ieder patroon waar dat van toepassing is schaduwen toe. Hiermee krijgt ieder patroon een 3D-effect. Gebruik voor de schaduwen een grijs potlood, bij voorkeur een 2B potlood. Vaag deze vervolgens uit met een doezelaar, dit zorgt voor een prachtig verloop van de schaduwen.

Je kuntstwerk is nu helemaal klaar! Wees er trots op en vergeet niet je kunstwerk te signeren.

De volgende tangles zijn in het voorbeeld gebruikt: